21/09/2009
Η έρευνα έχει ξεκινήσει από το 1914 και τώρα αρχαιολόγοι από τα πανεπιστήμια του Manchester και College London θεωρούν ότι τα κόκκινα «καπέλα» των αγαλμάτων στο νησί του Πάσχα προέρχονται από πέτρωμα κοντινού ηφαιστείου.
Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο τοποθετήθηκαν αυτά τα καπέλα, ωστόσο ένα σκεπάρνι που βρέθηκε κοντά στο χώρο, κάνει τους επιστήμονες να υποθέτουν πως πρόκειται για ένα είδος προσφοράς μπροστά σε ένα βωμό !
Πράγματι, τα καπέλα αυτά πληθαίνουν όσο πλησιάζει κανείς στο ηφαίστειο και σχηματίζουν ένα είδος «ιερού», σύμφωνα με τον Βρετανό αρχαιολόγο Colin Richards, που εμποδίζει την άμεση πρόσβαση στο εντυπωσιακό αυτό γεωλογικό φαινόμενο.
Χωρίς αμφιβολία, οι Πολυνήσιοι αντιμετώπιζαν το ηφαίστειο σαν κάτι ζωντανό και θέλησαν να δώσουν στοιχεία του στα αγάλματα. Να περιμένουμε άραγε μια άλλη τροπή στην Πολυνησιακή ιστορία;
Σχολιασμός: Η λατρεία του ηφαιστείου, ως θεότητα είναι κοινή πρακτική των αρχαίων λαών και δη των Πολυνησιακών. Ωστόσο ο ισχυρισμός του Colin Richards, πως τα “καπέλα” πληθαίνουν όσο πλησιάζουμε κοντά στο ηφαίστειο είναι εντελώς λανθασμένος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι δεκάδες κεφαλές Μοάι βρίσκονται ριγμένες στο έδαφος του νησιού, ενώ δίπλα κείτονται και τ’ αντίστοιχα καπέλα. Η λογική ιερού τύπου Stonehenge δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ. Οι κεφαλές δεν αποτελούν κάποιο ιερό αλλά είναι σημάδια της επαφής των πολιτισμών της Νοτίου Αμερικής με το νησί. Οι Ολμέκοι διέθεταν αντίστοιχες κεφαλές, όχι διότι λατρεύονταν ως ιερές αλλά ως τιμητικές αναπαραστάσεις γενναίων ηγετών τους. Το νησί του Πάσχα είναι δικαιότερο να ειδωθεί ως μια ένα αρχαίο μνημείο προς τιμήν άξιων ηγετών.
(Μετάφραση & σχολιασμός: Αγγελική Γιαννίτσα, Αλέξανδρος Γιαννακός)
0 comments:
Post a Comment