Το πιστό αντίγραφο της λύρας του Ορφέα !

21/09/2009


Όλοι γνωρίζουμε το μύθο του Ορφέα, που για να επαναφέρει στη ζωή την Ευρυδίκη, έφτασε στον Κάτω Κόσμο και κατάφερε να επιστρέψει, δυστυχώς χωρίς την αγαπημένη του.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πως η μαγική του λύρα, στη μελωδία της οποίας δεν είχε αντισταθεί ούτε ο ίδιος ο Άδης, υπήρξε αντικείμενο λατρείας για τους Αρχαίους Έλληνες, τόσο που το Δημοτικό Ινστιτούτο Αρχαιοτήτων της βουλγαρικής πόλης Πλόβντιβ, κατασκεύασε ένα πιστό της αντίγραφο.

Το μουσικό όργανο έχει μήκος 40 εκατοστά και φτιάχτηκε από συκομουριά και το κέλυφος χελώνας, αφού η αρχική σκέψη να κατασκευαστεί από άλλα ζωικά είδη, πιο κοντά στο αυθεντικό, κατέστη αδύνατη.

Η λύρα, που κόστισε 150.000 ευρώ στις συμμετέχουσες χώρες (Βουλγαρία, Ισπανία και Ιταλία), παρουσιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο του Πλόβντιβ και μάλιστα η ιστορία της θα γίνει και ταινία, κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά. Εξάλλου, ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Κοκτώ είχε επηρεαστεί καθοριστικά από το μύθο του Ορφέα και όλες οι εκφάνσεις της τέχνης του (ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, κινηματογράφος) μαρτυρούν αυτή του τη λατρεία, με αποκορύφωμα την αυτοβιογραφική του ταινία «Η Διαθήκη του Ορφέα».

(Mετάφραση & σχολιασμός: Αγγελική Γιαννίτσα)

0 comments:

Post a Comment