Το Hall of Records της Αιγύπτου

15/06/2009


Η έρευνα για το θρυλικό Hall of records δεν σταματά στο Yucatan, όπως μελετήσαμε στο προηγούμενο κείμενο μας. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, δεκάδες ερευνητές ανιχνεύουν σπιθαμή προς σπιθαμή το Giza Plateau, με σκοπό να ανακαλύψουν το απόκρυφο “στολίδι” της Αιγύπτου.

Όλες αυτές οι έρευνες, αναμφισβήτητα βασίζονται στις θέσεις και τις εργασίες του ιδρυτή και προέδρου του Association for Research and Enlightenment (A.R.E.), Hugh Lynn Cayce (υιός του γνωστού Edgar Cayce. Προτού προβούμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα πρέπει να συνυπολογίσουμε την άριστη, για την εποχή, γνώση του πάνω στην επιστήμη της Αιγυπτιολογίας). Ο ίδιος είχε ισχυρισθεί για πρώτη φορά την ύπαρξη ενός ανώτερου, Αιγυπτιακού πολιτισμού, χρονολογούμενου στο 10.000 π.Χ. , πολύ προτού σύγχρονοι ερευνητές διεκδικήσουν τα πρωτεία της είδησης.
Σε συνέντευξη του, το Δεκέμβριο του 1996, δημοσιευμένη στο γνωστό φυλλάδιο της οργάνωσης A.R.E., “The New Millennium”, ο υπεύθυνος ανασκαφών του Giza plateau, Zahi Hawass δηλώνει, πως δεν μπορεί να υποστηρίξει τις θεωρίες του Hugh Lynn Cayce, καθότι κανένα εύρημα δεν ξεπερνά χρονολογικά το 3.200 π.Χ. ενώ δεν εμφανίζεται και κάποιο απτό δείγμα ενός εξελιγμένου πολιτισμού στις προδυναστικές περιόδους. Μάλιστα υπερτονίζει το γεγονός ότι καμία αρχαιολογική ανασκαφή δεν εμποδίστηκε από τον ίδιο κι ούτε είναι αποκλειστικά αυτός υπεύθυνος για την έγκριση ανασκαφικών αδειών για τον κάθε ενδιαφερόμενο.
Ωστόσο η Αιγυπτιολογία δεν συναποτελείται μονάχα από αυστηρούς κατακριτές των εναλλακτικών προσεγγίσεων της αρχαιότητας, αλλά διαθέτει και πραγματικά ανοιχτόμυαλους ακαδημαϊκούς, όπως ο Dr. Mark Lehner. Ο αμερικανός, αυτός αρχαιολόγος, περιβόητος για τη μοναδική εξειδίκευση του στις πυραμίδες της Giza έχει παραδεχθεί ανοιχτά, ότι το αρχικό του ενδιαφέρον για την Αιγυπτιολογία γεννήθηκε βασιζόμενο στις μελέτες του Hugh Lynn Cayce. Μάλιστα ο προαναφερθείς πρόεδρος του A.R.E. στήριξε τόσο μορφωτικά όσο και οικονομικά τον Mark Lehner, με στόχο μία ημέρα να τον διαδεχθεί στην προεδρία του ιδρύματος του. Παρόλα αυτά ο διάσημος, σήμερα, αρχαιολόγος αποκήρυξε εν μέρει τις παλαιότερες του θέσεις, ισχυριζόμενος όμως, ότι ίσως κάποια νεότερα, ανασκαφικά δεδομένα δικαιώσουν εντέλει τον πνευματικό του προπάτορα.
Παρόλη την εναντίωση που δέχθηκε ο Hugh Lynn Cayce από την καθεστηκυία αρχαιολογία, ωστόσο πλήθος ερευνών διενεργήθηκαν στη Μεγάλη πυραμίδα και τη Σφίγγα, αναζητώντας το Hall of Records. Από το 1957 ως το 1979 το ίδρυμα Edgar Cayce σε συνεργασία με το ινστιτούτο ερευνών του Stanford (S.R.I.) προσπάθησε να εντοπίσει διαδρόμους και πιθανές αίθουσες στο υπέδαφος της Giza. Με τη βοήθεια ειδικού ραντάρ (GPR), οι μαγνητομετρήσεις στο υπέδαφος απέδειξαν την ύπαρξη κοιλοτήτων, που σχεδόν αμέσως αποσαφηνίστηκαν από τον ακαδημαϊκό κόσμο ως φυσικές ρωγμές (εδώ ενυπάρχει ένα τραγικό σφάλμα των αρχαιολόγων. Η καταγραφή του σήματος βάθους και ύπαρξης κοιλοτήτων διαστρέφεται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό υγρασίας του υπεδάφους. Οπότε η καταγραφή, όπως ισχυρίστηκε ο John Anthony West, ικανών ποσοτήτων νερού στο υπέδαφος της Giza σηματοδοτεί και μεγάλες βροχοπτώσεις στο απώτερο παρελθόν της Αιγύπτου, οι οποίες πλημμύρισαν και την πιθανή αίθουσα του Hall of Records. Το ινστιτούτο ερευνών S.R.I. άλλωστε σε αντίστοιχο “σκανάρισμα” σε ταφικούς θαλάμους στη Κοιλάδα των Βασιλέων, απέδειξε ότι το GPR δεν διακρίνει με σαφή τρόπο τα τεχνητά περάσματα από τις φυσικές κοιλότητες. Μήπως όμως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά μονάχα έναν καλό τρόπο απόκρυψης του Hall of Records; ένας χώρος, όπου οι τεχνολογικά προηγμένοι Αιγύπτιοι “φυλάκισαν” το άγνωστο παρελθόν;). Συνεχίζεται…

0 comments:

Post a Comment