Ενόψει αρχαιολογικών εξελίξεων;

02/09/2009


Ψάχνοντας ένα καλό μέρος να φυτέψουν αβοκάντο, οι Jose Humberto Tellez και Piceno Guillen ανακάλυψαν μια πυραμίδα καλυμμένη με αγριόχορτα στο Ario de Rosales της περιοχής Michoacan στο Μεξικό.

Ο αρχαιολόγος Roberto Gonzalez Zuñiga από το Michoacan INAH Center επιβεβαίωσε πως πρόκειται για μια Yacata, με παραλληλόγραμμη βάση 20 με 14 μέτρα και ύψους 4 μέτρων, που συνδυάζει ημικύκλια στοιχεία. Έχει επίσης έξι κλιμακωτά επίπεδα και είναι καλά διατηρημένη.
Πιθανολογείται ότι αποτελεί μέρος τελετουργικού κέντρου της Κλασικής περιόδου, με επιρροές από Teotihuacan, ενώ από η κατασκευή της μοιάζει με πυραμίδες του αρχαιολογικού χώρου Timbangato.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να καταταχθεί σε ένα συγκεκριμένο πολιτισμό, καθώς στην περιοχή Michoacan είχαν αναπτυχθεί οι Purepecha κατά τους προϊσπανικούς χρόνους, όπως και άλλοι πολιτισμοί.
Ο χώρος είναι ήδη γνωστός από το 2004, όπου οι τοπικές αρχές έλεγξαν την περιοχή με σκοπό την ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού.

Σχολιασμός: η συγκεκριμένη πυραμίδα έχει επηρεαστεί από την τεχνοτροπία της Teotihuacan,αλλά όχι λόγω μονάχα της δόμησης της μα κυρίως εξαιτίας της “οδού” που διέρχεται από το σημείο. Όπως έχω αναφέρει ξανά και στο “ημερολόγιο - journal” του blog, τη συγκεκριμένη περίοδο ο ηγέτης των Μάγια, Ah-Bolon-Abte ανεγείρει το πυραμιδικό συγκρότημα της Uxmal. Η οδός που ξεκινά τόσο από την Uxmal όσο και από την Teotihuacan εφάπτεται απόλυτα με την οδό της συγκεκριμένης πυραμίδας (όπως καταλαβαίνουμε οι ανασκαφές στις γύρω εκτάσεις θα φέρουν στην επιφάνεια ολόκληρο το πυραμιδικό συγκρότημα). Κατά τη γνώμη μου με την ολοκλήρωση των ανασκαφών, θα έχουμε ανακαλύψει ένα πλαίσιο μοτίβο ενός ενιαίου πολιτισμού κατά πολύ αρχαιότερου των ως τώρα ευρεθέντων.

Πηγή: http://www.thelocal.se/21716/20090827/
(μετάφραση & σχολιασμός: Αγγελική Γιαννίτσα, Αλέξανδρος Γιαννακός)

0 comments:

Post a Comment