Πλοιάριο της Βινλανδίας;

02/09/2009


Σουηδοί αρχαιολόγοι από το Lake Vänern Museum και το Gothenburg University ανακάλυψαν ένα καράβι ενταφιασμού του 7ου αιώνα, που λέγεται ότι ανήκει στην περίοδο Vendel της σουηδικής προϊστορίας. Εντοπίστηκε συγκεκριμένα στη λίμνη Vänern και είναι το μοναδικό που έχει βρεθεί στη Σουηδία.

Τέτοιου είδους πλοία ήταν προνόμιο ευγενών της εποχής και μόνο εκείνοι είχαν δικαίωμα σε ανάλογο αποχαιρετισμό. Εκτός από τη σωρό του νεκρού, το πλοίο εφοδιαζόταν με θυσίες ζώων και δώρα και έπαιρνε φωτιά με εντυπωσιακό τρόπο.
Με αυτή την ανακάλυψη, θα ριχτεί άπλετο φως στην περίοδο Vendel, της οποίας στοιχεία δεν αναμενόταν να βρεθούν στη νότια Σουηδία, αφού θεωρείται ότι είχε αναπτυχθεί στις περιοχές Uppland και Mälardalen της κεντρικής Σουηδίας.

Σχολιασμός: Σαφέστατα πρόκειται για μια μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη, ίσως όμως ελαφρά υποτιμημένης μελέτης. Είναι όντως γεγονός, πως πλοιάρια τελετουργικής φύσης χρησιμοποιούνταν κατά συρροή την περίοδο του 6ου-9ου αιώνα στη Σκανδιναβία. Ωστόσο γεγονός παραμένει, ότι πλοία σαν το συγκεκριμένο χρησιμοποιούνταν και σε θαλάσσιες πολιορκίες, κυρίως λόγο της ευελιξίας τους, δίχως να διαθέτουν ελαφρύ κατάστρωμα. Ταυτόχρονα και ίσως με αρκετή δόση κατανόησης της πραγματικότητας, ζωγράφοι όπως ο Thomas Dicksee παρουσιάζουν τα τελετουργικά πλοία όμοια με τις περιγραφές των Sagas για τη Γη της Βινλανδίας (κατά πολλούς, οι ακτές της Ανατολικής, Βόρειας Αμερικής). Άραγε μήπως το συγκεκριμένο μπορεί να μας προσφέρει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτές τις αρχαίες, υπερπόντιες, πολιτισμικές επαφές;

Πηγή: http://www.artdaily.org/index.asp?int_sec=2&int_new=32660
(μετάφραση & σχολιασμός: Αγγελική Γιαννίτσα, Αλέξανδρος Γιαννακός)

0 comments:

Post a Comment