Το Αληθινό Πρόσωπο της Σφίγγας Αποκαλύπτεται

29/04/2009

Πάρα πολύ μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο από αρχαιολόγους όσο κι από ερευνητές, γύρω από το θέμα της αληθινής ταυτότητας του προσώπου της αιγυπτιακής Σφίγγας. Οι διαμάχες για τη μορφή του Φαραώ που λαξεύτηκε στο σώμα του λιονταριού μαίνονται μέχρι σήμερα. Ήταν όμως κάποιος γνωστός Φαραώ; Η απάντηση είναι ένα ρητό, κατηγορηματικό Όχι!

Εντός του Δεκεμβρίου του 2008, οι έρευνες του γεωλόγου Colin Reader και του αιγυπτιολόγου Jonathan Foyle απέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η πρώτη μορφή που λαξεύτηκε επί του σώματος της Σφίγγας ήταν αυτό ενός λιονταριού κι όχι ενός Φαραώ!
Σύμφωνα με τη θεωρία τους και τις γεωλογικές μελέτες επί της διάβρωσης των πετρωμάτων της Σφίγγας, η Σφίγγα ανεγέρθηκε αιώνες προτού εμφανιστούν στο προσκήνιο οι πυραμίδες. Μάλιστα ισχυρίζονται πως για λόγους υστεροφημίας ο Χέοπας μετέπειτα επέβαλε τη χάραξη της μορφής του στο πρόσωπο της Σφίγγας.
Όπως ήταν φυσικό, η mainstream αρχαιολογία απέρριψε τη θέση τους.
Κι όμως υπάρχουν ιστορικά κι αρχαιολογικά δεδομένα που στηρίζουν την πρωτοποριακή τους έρευνα. Καταρχήν η μορφή του λιονταριού δεν ήταν άγνωστη κατά τη διάρκεια του παλαιού βασιλείου της Αιγύπτου.
Ο δημιουργός θεός του κόσμου Χνουμ, προτού χαλκευτεί σε αγαλματίδια του 1390 π.Χ. ως κριοκέφαλος θεός, εμφανίζεται ως λεοντόμορφη φιγούρα! Εκπροσωπούσε μαζί με τον Όσιρι και τον Θωθ την ιερή τριάδα του Κάτω Κόσμου.
Μάλιστα, σε τοιχογραφία στον τάφο του Πετόσιρη στην Ελ-Μαζαουβάκα της Αιγύπτου, ο Χνουμ φέρει τα βασιλικά σκεύη των Φαραώ.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, είναι δυνατόν οι πρώτοι Φαραώ, τιμώντας τον αρχικό Χνουμ, να λαξεύονταν ως λεοντόμορφοι κοσμοκράτορες. Άλλωστε η μεταγενέστερη Νουβία Φαραώ Νεφερτίτη εγκαθίδρυσε τη λατρεία του θεού Ηλίου ως λέοντος «του φωτός» και συμβολικού καταστροφέα του Άπωφη (εγχάρακτες αποδείξεις θα βρείτε στον ταφικό θάλαμο του Ναχτ-Άμμωνα στις Δυτικές Θήβες).
Μία τελευταία και πάρα πολύ σημαντική σύνδεση ενυπάρχει στην αναφορά από τον ιστορικό Μανέθωνα σε θεούς που κυβέρνησαν την Αίγυπτο πολλά έτη πριν εμφανισθούν οι γνωστοί Φαραώ. Ίσως ο θεός Χνουμ να περπάτησε στη Γη…

Πηγή: περιοδικό mystery τ. 49

0 comments:

Post a Comment