Το Μουσείο των Vikings

10/05/2009


Πολύ συχνά σ’ έγκυρα ιστορικά εγχειρίδια παρατηρώ μία έντονη κι αδικαιολόγητη αποστροφή των πανεπιστημιακών προς τα πολιτιστικά επιτεύγματα των Vikings.

Κι όμως μία τέτοιου είδους θεώρηση στερείται αντικειμενικότητας και δίκαιας κριτικής. Σημεία της ακμής του ανεξιχνίαστου μεγαλείου, του βορείου αυτού πολιτισμού συνάντησα στο μουσείο των Vikings, στο Όσλο της Νορβηγίας.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μου από το μουσείο Κον-Τίκι και σε απόσταση μονάχα μερικών δεκάδων μέτρων βρέθηκα στο μουσείο των Vikings. Αν και το κτίριο δεν προκαλεί έντονη εντύπωση από μία πρώτη ματιά, ωστόσο κρύβει μερικά από τα σημαντικότερα τεχνουργήματα της Σκανδιναβικής ιστορίας.
Ευρισκόμενο στα παλιά εδάφη των ευγενών της χώρας, το μουσείο διαθέτει την πιο καλοδιατηρημένη συλλογή ποντοπόρων πλοιαρίων που θα συναντήσουμε ανά την υφήλιο. Έχοντας καταφθάσει στον χώρο, ενθουσιασμένος από την προηγούμενη ξενάγηση μου στο μουσείο Κον-Τίκι, συναντώ μία ένθερμη ξεναγό που, όσο απίθανο κι αν ακούγεται (το μορφωτικό επίπεδο της Νορβηγίας είναι ιδιαίτερα υψηλό) γνώριζε για την ύπαρξη Ελληνικών επιγραφών σε τοποθεσία αρκετά κοντά στο μουσείο! Δυστυχώς δεν κατάφερα να εντοπίσω τις συγκεκριμένες επιγραφές αλλά επιβεβαίωσα την ύπαρξη τους μέσω αναφοράς τους κι από το γραφείο πληροφοριών του μουσείου (η διαφορά έγκειται στο γεγονός, πως οι επιγραφές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπευθύνου, είχαν μεταφερθεί προ καιρού από τον περιαύλιο χώρο. Δεν κατάφερα να συλλέξω περισσότερες πληροφορίες για τα ευρήματα αυτά). Καταβάλλοντας αντίτιμο της αξίας των οκτώ ευρώ εισήλθα στην κεντρική αίθουσα. Τα μάτια όλων “καρφώνονται” σχεδόν αμέσως στο λεγόμενο «πλοιάριο της βασίλισσας». Ασχέτως όλων των διαβεβαιώσεων, το πλοιάριο εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για την αρχαιολογία! Η καρίνα του είναι σαφώς διαφορετική των αντίστοιχων της εποχής καθότι πέραν του γεγονότος ότι είναι μακρύτερου μήκους, διαθέτει και ακρόπρωρο ικανό να διεμβολίσει τα αντίπαλα πλοία. Εν συνέχεια κι αφού έχουμε απολαύσει και το επόμενο πλοιάριο των Vikings, που εκτίθεται στην αίθουσα, κινούμαστε καταρχήν στην μικρή αίθουσα στην δεξιά πλευρά του κτιρίου, όπου θα εντοπίσουμε τα υπέροχα υφαντά της εποχής. Μη τα παραμερίσετε άνευ προσοχής, μία σημαντική πληροφορία, για την εναλλακτική αρχαιολογία, κρύβεται ακριβώς εδώ. Φιγούρες Ασιατικής τεχνοτροπίας καθώς και τοπία αντίστοιχα μ’ αυτά της Κινέζικης υφαντουργίας εντοπίζονται ολοφάνερα ως βασικό μοτίβο των υφαντών. Στα ιστορικά ντοκουμέντα δεν έχει διασωθεί κάποια αναφορά σχετική με επαφή των Vikings με την Ασία. Κι όμως τα εκθέματα του μουσείου φανερώνουν την αδιάψευστη επιρροή των Ανατολικών πολιτισμών επί του κραταιότερου πολιτισμού της Σκανδιναβίας. Το μουσείο έχει να μας φανερώσει ακόμα μία μικρή αλλά ίσως σημαντικότερη πληροφορία για την έρευνα μας στα μυστήρια του παρελθόντος. Αποκοπείτε από τα υπόλοιπα άτομα που απολαμβάνουν τα ευμεγέθη εκθέματα και κινηθείτε προς το βάθος της αίθουσας και πολύ προσεκτικά παρατηρείστε την εγχάρακτη μορφή, που βρίσκεται πάνω σε ξύλινο δοχείο της εποχής. Ναι, μην αναρωτιέστε…είναι η μορφή του Βούδα!
Κλείνοντας την μαγική σας βόλτα, μη παραλείψετε να θαυμάσετε και τις ρουνικές επιγραφές, που θα εντοπίσετε έξω και πίσω από το μουσείο.
Έχοντας μαζέψει τις βαλίτσες μας, ετοιμαζόμαστε για τον επόμενο σταθμό μας, την άγνωστη ιστορία πίσω από τον στοιχειωμένο πύργο και την εκκλησία των Ναϊτών ιπποτών της Uppsala…τα υπόλοιπα σύντομα.

Προσωπικό φωτογραφικό υλικό:

1 comments:

Cameron Nash said...

Hi great reading your poost

Post a Comment