Ταξίδι στο Εδιμβούργο

29/04/2009

Περιήγηση στα Μυστικά Μουσεία και τα Ιδιαίτερα Μαγαζιά
στο Χρυσό Μίλι του Εδιμβούργου

Ταξιδεύει ο Αλέξανδρος Γιαννακός

Το Χρυσό Μίλι (Royal Mile) οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ της παλαιάς και της νέας πόλης του Εδιμβούργου. Διανύοντας μία απόσταση ακριβώς ενός μιλίου, αποτελεί το λατρεμένο τέκνο της Σκωτσέζικης Γης. Ξεκινώντας από το περίλαμπρο κάστρο, τον παγκόσμιο οίκο των θαλασσοβόρων ονειρευτών όπως χαρακτηριστικά εξυμνούσε το κάστρο ο Άγγλος ιστορικός John Ruskin, δοξάζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες ερευνητές του μεγαλείου της ανθρωπότητας.
Προσωπικά θυμάμαι με ρίγη συγκινήσεως το καλοκαίρι του 2006, όταν κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής αποστολής του πανεπιστημίου του Exeter, στην ευρύτερη περιοχή του Εδιμβούργου, πλήθος ανθοσκεπών κοριτσιών μάς σταμάτησαν και απαίτησαν να αποτίσουμε μαζί τους φόρο τιμής στη μητέρα Γη!

Το καμάρι της Σκωτίας κατακλύζεται από άγνωστα μουσεία, παράδοξα μέρη, αποκρυφιστικά μαγαζιά και σκοτεινές αλέες. Με περισσή χαρά ξεκινούμε το ξεκλείδωμα των μυστικών του χρυσού μιλίου…
Όπως πάντα, έτσι και τώρα θα χρειαστούμε τον κατάλληλο χάρτη της περιοχής. Θέτοντας ως ορόσημο (ώστε να μη χαθούμε σε κάποιο λάθος σοκάκι) τη θεόρατη εκκλησία του St. Giles, ανεβαίνουμε την οδό Nicolson St. και στο δεξί μας χέρι βλέπουμε την οδό Pleasance. Τώρα προσεκτικά (οι οδηγοί έχουν μία μυστηριώδη έξη να επιταχύνουν σ’ αυτόν το δρόμο), διανύουμε την οδό Pleasance και παίρνουμε τον δεύτερο στη σειρά μικρό παράδρομο που θα δούμε, το δρομάκι Canongate.
Αμέσως μπροστά μας εμφανίζεται το εμβριθέστερο βιβλιοπωλείο του Εδιμβούργου, το The Wyrd Shop. Αφού χαθείτε για λίγο στους αμέτρητους τίτλους άγνωστων ιστορικών κι αποκρυφιστικών βιβλίων, κινηθείτε προς το βάθος του βιβλιοπωλείου κι προμηθευτείτε το χάρτη με την επονομασία Street map Edinburgh (εκδόσεις Philip’s OS Publications). Μόλις με πέντε λίρες έχετε τον πληρέστερο χάρτη του Εδιμβούργου και ειδικότερα του Χρυσού Μιλίου. Μην προβείτε σε αγορά κάποιου βιβλίου καθότι παρακάτω θα βρούμε βιβλιοπωλεία με πολύ καλύτερες τιμές!
Ανοίγοντας λοιπόν το χάρτη μας, βαδίζουμε επί του βορείου μέρους του Χρυσού Μιλίου κατευθυνόμενοι προς τον πυργίσκο Castlehill (μη φοβάστε ξεχωρίζει από μακριά και είναι έντονα τονισμένος στο χάρτη μας).
Αφού σταματήσουμε να θαυμάσουμε την όμορφη αρχιτεκτονική των κτιρίων, κάνουμε εν συνεχεία λίγα βήματα προς τα αριστερά του πυργίσκου, όπου συναντάμε το μουσείο των Μαγισσών, The Witchery (προσοχή, το αντίστοιχο restaurant, ακριβώς δίπλα είναι υπερβολικά ακριβό). Αντί ενός μικρού αντιτίμου (9 λίρες) ξεναγούμαστε σε εκθέματα μιας εποχής αλλοφροσύνης και σπαραγμών.
Μια εποχή όπου για όλες τις δυστυχίες και τα ατοπήματα της άρχουσας τάξης του Εδιμβούργου κατηγορούνταν και θανατώνονταν οι βλάσφημοι χωρικοί, όπως τους χαρακτήριζε ο αριστοκράτης ποιητής Alan Ramsay. Η διαφθορά της εξουσίας διαχρονικά συνοδεύεται από τις γλοιώδεις κολακείες των διανοουμένων.
Αφήνοντας πίσω μας το μουσείο των Μαγισσών, επιστρέφουμε στο πρωταρχικό θαύμα, τον καθεδρικό του St. Giles. Πέρα από τη μαεστρική αρχιτεκτονική δομή αυτού του οικήματος του Θεού υπάρχει ένας χαμένος μα τόσο ζωντανός θρύλος που αχνοσκεπάζει τα αγγελικά αγάλματα της εκκλησίας και ειδικά το γλυπτό κενοτάφιο του Μαρκησίου James Graham.
Ο εν λόγω Μαρκήσιος, σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Ροδοσταυρισμού. Ακολουθώντας αυτόν το θρύλο, οι κάτοικοι του Εδιμβούργου στολίζουν καθημερινά το κενοτάφιό του μ’ ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.
Το μνημείο του Μαρκησίου θα το βρείτε στη νοτιοανατολική πλευρά του καθεδρικού…
Το τελευταίο μουσείο, που σίγουρα αξίζει την προσοχή μας, είναι ο οίκος του Κοινού των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Θα το βρούμε στο προλεχθέν δρομάκι, την Canongate Street. Ο οίκος αυτός υπήρξε το κέντρο αποφάσεων της αριστοκρατικής μα και τόσο φιλεύσπλαχνης τάξης των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Οι ιππότες τιθασεύοντας την ορμή τους προς τον απρεπή πλουτισμό και την αδικία, προάσπιζαν τα συμφέροντα των πολιτών και φύλαγαν νυχθημερόν την πόλη από τις ληστρικές διαθέσεις των επίβουλων συμμοριών του Αγγλικού Θρόνου.
Θαυμάστε τις εκπληκτικές τους πανοπλίες, την πανάρχαια βιβλιοθήκη που κοσμεί το οίκημα και σταθείτε στο πλατύσκαλο της εξόδου για έναν τελευταίο επίσημο χαιρετισμό στους κραταιούς άνδρες που φύλαξαν ανέπαφη για τόσα χρόνια την τιμή της Σκωτίας…
Ήλθε η ώρα τώρα για τη χαλαρωτική βόλτα μας στα παράξενα μαγαζιά του Χρυσού Μιλίου!
Ξεκινάμε από το βιβλιοπωλείο Second Edition, όπου θα βρούμε σε εξαίρετες τιμές σπάνια βιβλία κάθε είδους. Παίρνουμε την κεντρική οδό Inverleith Row και δίπλα στο βασιλικό βοτανικό κήπο, βρίσκουμε το στέκι των εκλεπτυσμένων βιβλιολάγνων. (Αν έχετε κουραστεί με το συνεχές περπάτημα, τότε σας προτείνω το ταξί. Αλλά προσέξτε, ενημερώστε τον οδηγό να ακολουθήσει το δρόμο Rodney St. Ναι, οι φίλτατοι οδηγοί των ταξί στο Εδιμβούργο λατρεύουν τους χρηματοβόρους κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο!)
Προτείνω την άφοβη αγορά όσο το δυνατόν περισσοτέρων τίτλων από το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο καθότι αντίστοιχης ποιότητας βιβλία δεν θα συναντήστε πουθενά στη Σκωτία. Αφού τελειώσατε με τις αγορές βιβλίων, ήλθε η ώρα για τα αποκρυφιστικά μας μαγαζιά.
Παίρνοντας ξανά την οδό Inverleith Row, κατεβαίνουμε την οδό Henderson Row και σε απόσταση είκοσι μέτρων εντοπίζουμε το μαγαζάκι Body & Soul. Μην αποθαρρύνεστε από το μικρό μέγεθος του μαγαζιού (ούτε από το αποτυχημένο και τόσο μη πρωτότυπο όνομά του!). Ευτυχώς για μας περιέχει όλα όσα θα χρειαστούμε για την εκπλήρωση των μαγικών μας φιλοδοξιών.
Η γκάμα απλώνεται από τα απλά κεριά ως και πλούσια διακοσμημένα δισκοπότηρα… Η τιμή των προϊόντων είναι άκρως ικανοποιητική, καθώς με μόλις είκοσι πέντε λίρες μπορείτε να αγοράσετε πολλά ποιοτικά μαγικά είδη.
Ολοκληρώνουμε τη βόλτα μας μ’ ένα σύντομο πέρασμα από το πλέον αινιγματικό στέκι των αποκρυφιστών ανά τη Σκωτία. Εντοπίζουμε στο χάρτη μας, το νεκροταφείο Greyfriars (πλησίον του Χρυσού Μιλίου) και δίχως να λιποψυχήσουμε την τελευταία στιγμή, οδεύουμε προς εκεί.
Αφού εισέλθουμε εντός του νεκροταφείου, υψώνεται μπροστά μας το The Creepy Wee Shop. Όπως υπόσχεται και η ονομασία του μαγαζιού, εδώ τα πράγματα γίνονται κάπως πιο τρομακτικά. Στο διάβα μας θα βρούμε άπειρα σύνεργα για χρήση Voodoo, βιβλία μαγείας και έναν αξιολογότατο πωλητή (ίσως το πιο αξιόλογο έκθεμα του μαγαζιού).
Απευθυνθείτε άφοβα στο συμπαθητικό πωλητή (πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση και ο πωλητής είναι ο ίδιος εδώ και αρκετά χρόνια) για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με την απόκρυφη ιστορία του Εδιμβούργου, οι γνώσεις του είναι ικανές να υπερκαλύψουν τις απαιτήσεις σας!
Προσωπικά σας προτείνω να δηλώσετε συμμετοχή για το καλύτερο ghost tour που διοργανώνει το συγκεκριμένο μαγαζί. Πρόκειται για το City of the Dead Τours, το οποίο περιλαμβάνει πλήρη ξενάγηση στο υπόγειο Εδιμβούργο και στις ιστορίες των στοιχειωμένων νεκροταφείων της πόλης. Είναι βέβαιο πως θα φύγετε με μια γλυκιά γεύση μυστηρίου από το συγκεκριμένο tour. Πάση θυσία αποφύγετε τα υπόλοιπα ghost tours του Εδιμβούργου, δεν έχουν να σας προσφέρουν κάτι το συγκλονιστικό.
Σας αποχαιρετώ μ’ ένα καλό ουίσκι στη «στοιχειωμένη» pub, The Canons Gait.
Παρέα με μερικά από τα ευγενέστερα οινοπνευματώδη ανά την υφήλιο, αφεθείτε στην ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα της pub. Και μια που είστε εκεί, ρίξτε και μια ματιά έξω από το παράθυρο, ίσως κάτι να μην κοιμάται πλέον στα βάθη της νύχτας… Καλό σας ταξίδι!

2 comments:

Apokalipsis999 said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η περιγραφή για το Ενδιμβούργο.
Δύο «πεζές» ερωτήσεις:
1. Οικονομικώς η επίσκεψη στο Εδιμβούργο που κινείται;
2. Αλήθεια, τι εποχή αξίζει να το επισκεφθεί κανείς;

Alexander Giannakos said...

Apokalipsis999 σ' ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια.
Ας περάσουμε όμως στους σημαντικούς-πίστεψε με-προβληματισμούς που έθεσες.

1. Εφόσον θέλεις να κινηθείς και πραγματικά να απολαύσεις το μαγευτικό Εδιμβούργο, θα σου πρότεινα να εξοπλιστείς με "ικανό" χρηματικό ποσό. Προσπάθησε να αποφυγείς τα τοπικά shops με τα παραδοσιακά Souvenirs και ψαχνε για παραδρόμους(η τιμή των ίδιων αντικειμένων εκεί κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα). Λογικά κι εξ εμπειρίας μιλώντας, σου συμβουλεύω να έχεις μαζί σου τουλάχιστον 300 ευρώ το άτομο για μία περιήγηση τεσσάρων ημερών(δεν συνυπολογίζω την τιμή του ξενοδοχείου). Σου αρκούν τόσο για μια επίσκεψη στα τοπικά μουσεία όσο και για να περάσεις όμορφα. Η αγορά του Εδιμβούργου όμως πρόσεξε είναι ακριβή.

2. Οπωσδήποτε την περίοδο του Καλοκαιριού και ειδικότερα κατά τα τέλη Ιουνίου. Δεν είναι αναγκαίος κάποιος βαρύς ρουχισμός. Προτίμησε απλά ένα jacket.

Οποιαδήποτε απορία έχεις, είμαι πάντοτε στη διάθεσή σου.

Post a Comment